Hij is niet vaak in het nieuws, hij brengt het nieuws. Meer bepaald het nieuws van onze zuiderburen. Omdat daar de laatste tijd veel nieuws te melden is, is Joris vaak met zijn hoofd op tv. Hij brengt het slechte nieuws (want dat is het de laatste tijd helaas) met verve. Joris doet wat hij moet doen en er valt niets van te zeggen.
Toch valt me altijd iets op als hij in beeld is. Het is namelijk zo: er is niemand op de hele wereld die een naam heeft die zo goed bij hem past. Stel, je komt ergens op papier de naam Joris van Poppel tegen. Ook al zou je hem nooit gezien hebben; het hoofd dat je er automatisch bij visualiseert is honderd procent het hoofd van Joris van Poppel. Andersom geldt hetzelfde. Als je Joris van Poppel op tv ziet denk je meteen bij jezelf: die man moet Joris van Poppel heten. Vraag aan kleine kinderen, die qua Joris van Poppel nog volslagen leek zijn, een Joris van Poppel te tekenen en ze zullen je verrassen met een treffende gelijkenis. Als Joris van Poppel zijn naam doorgeeft aan een hotelreceptionist zal die meteen instemmend knikken.
Ik heb de naam Joris van Poppel wel eens ingetikt in het zoekbalkje van Facebook. Je krijgt dan eerst de Joris van Poppel te zien met eronder nog wat andere Jorissen van Poppel. Hierbij geen enkele Joris van Poppel met net zo’n  honderd procent Joris van Poppelhoofd als de Joris van Poppel..
Kortom, de Joris van Poppel ziet er precies zo uit zoals een Joris van Poppel eruit dient te zien. Zijn ouders zagen het natuurlijk ook meteen bij de geboorte: deze Van Poppel wordt een Joris van Poppel.
Joris van Poppel: een kalende man van omstreeks veertig met iets te grote oortjes en een normale saaie blik in zijn ogen.
Sommige mensen vinden dat hij op Philip Freriks lijkt, maar dat is natuurlijk onzin. Hoe durven ze het te beweren. Joris van Poppel is meer Joris van Poppel dan dat Philip Freriks Philip Freriks is, begrijp je.
Aan Joris van Poppel is echter maar één maar: Joris van Poppel is geen Belg, terwijl Joris van Poppel met zijn Joris van Poppelhoofd meer op een Belg lijkt dan op een Nederlander. Maar hij woont wel in België, dus maakt dan weer veel goed.
Al met al is Joris van Poppel de meest legitieme Joris van Poppel. De ideale correspondent in België.