Ze zijn al sinds mijn heugenis een vast gegeven. Ik heb het over weermannen en -vrouwen. Na elke nieuwsuitzending van welke omroep dan ook verschijnen ze in beeld. Bij de commerciëlen zit er meestal een reclameblok tussen, bij de oude vertrouwde NOS haken ze meteen in na de nieuwslezer. Vaak worden ze ingeleid met een zorgvuldig ingestudeerd dialoogje.
‘Willemijn Hoebert, wat staat ons vandaag te wachten?’ Zegt dan zo’n Annechien Steenhuizen nadat ze haar kont heeft gekeerd.
‘Niet veel goeds Annechien, ik zou morgen maar niet gaan barbecueën, ’ luidt vervolgens het antwoord van de betreffende Willemijn. Na dit fragment met de kont van Steenhuizen in de hoofdrol kun je maar het beste een kopje thee gaan zetten of je blaas legen. Niet om Willemijn zelf hoor. Willemijn is best aardig en ze lijkt me een ideale buurvrouw; iemand waar je weinig wilde en onstuimige avonturen mee hoeft te beleven. Willemijn is een vrouw die nooit luiers in de gft-container gooit en ook geen theezakjes bij het oud papier. Nee met Willemijn zelf is niets mis. Je zou er als buur dan ook niet over peinzen om voor de grap bij zonnig lenteweer haar regenmeter vol te plassen. Zoiets wil je zo ’n aardige vrouw niet aandoen. Haar collega’s zijn ook beste mensen. Ze zijn net als haar: allemaal even saai en voorspelbaar.
Het is echter zo dat hun dagelijkse levens verder totaal geen enkele zin hebben. Iedereen heeft toch Buienradar of een andere weerapp. Verder staat het weer in de krant, op elke nieuwssite en kan je ook nog eens de aloude teletekstpagina raadplegen. En dan is er nog het feit dat je zelf het weer ook voortdurend live meemaakt. Het is buiten één groot weer, en als je binnen zit kun je regelmatig door het raam loeren om te kijken wat het weer doet. Daar komt ook nog bovenop dat iedereen de godganse dag over het weer meent te moeten lullen.
Dus of je nou wilt of niet: iedereen is continu op de hoogte van alle weersperikelen. Dat hoeft toch niemand je meer te vertellen!
Het is dan toch raar dat dit toch blijft gebeuren! Goh, als je moet bezuinigen, schop je toch eerst die weersvoorspellers buiten. Als het regent hebben ze pech…
Ze weten zelf natuurlijk donders goed dat ze zinloos zijn, maar dat zullen ze zelf nooit toegeven. Ze gaan stoïcijns verder met mensen iets te vertellen wat ze allang weten. En het bizarre is: iedereen ondergaat het zonder er verder over na te denken. Ze worden gewoon gedoogd! Ongelooflijk toch!
Ja, zo blijven ze wel stand houden.
Mensen denk eens na! Weermannen en –vrouwen zijn volkomen overbodige pixels op je beeldscherm.
Er zullen mensen die nu zeggen: ja, maar hetgeen ze zeggen, daar moeten ze natuurlijk de rest van de dag onderzoek naar doen en zo.
Natuurlijk niet! Ze halen hun informatie natuurlijk ook gewoon van Buienradar, een andere weerapp, de krant of teletekst.. Dat kan iedereen. Ik kan morgenavond ook zo een weerpraatje houden bij de NOS. Tenminste, als ik mijn Brabants accent wat laat varen, een mooi pakje met stropdas aan laat meten en ze de weerkaart wat lager situeren. Dat laatste is nodig want ik moet wel met mijn korte armpjes bij de Waddeneilanden kunnen. Wat dat betreft moet ik toegeven dat ik in Chili geen beste weerman zou zijn. Ik denk dat het een weerman in Chili het beste een lange dunne vent kan zijn.(Misschien iets om Piet Paulusma naar te verbannen?) Maar goed, ook daar zijn weermensen natuurlijk nutteloos.
En dan is er ook nog het gegeven dat de nieuwslezer zelf ook het weerbericht kan voorlezen. Als je moet vertellen over gruwelijke aanslagen en de laatste fratsen van Donald Trump kan het weer er ook nog wel bij. In de ochtend doen ze dat overigens al, want dan zijn onze ‘weergoden’ kennelijk nog niet goed wakker.
Maar ze zitten de godganse dag te slapen! Word wakker weermannen en weervrouwen! Kijk goed naar jezelf! Besef dat het zo niet verder kan! Er doemen donkere wolken op boven jullie bestaan!
Maar er is nog hoop! Geef zonder weerzin en weerzinnen weer zin aan je leven!
Ga de politiek in. Ambieer het premierschap!  Je kunt dezelfde kleding aanhouden, je bent ook vaak op tv en, last but not least:  je hoeft alleen maar mooiweerpraatjes te houden.